joi, 14 ianuarie 2010

Strănutul

Mă urc în tren, găsesc un compartiment nesuprapopulat și tăcut în care erau un domn şi o doamnă
care dormeau întinşi pe scaune.Cu o umbră de regret îi trezesc şi îmi ocup locu, decisă să mai fur un pui de somn pân la Bucureşti. Mai intră încă o doamnă şi un domn şi trenu se pune în mişcare.
La ceva timp apare un alt domn care ia loc şi strănută. Cei din jur îi spun „sănătate”, el mulţumeste şi începe să povestească cum a trebuit să vină la noi în compartiment deşi de la Bacău unde se urcase stătuse pe alt loc.M-am prins că l-au mutat ceferiştii cu autorizaţie.Domnu care era cu doamna şi dormeau zice că şi el vine de la nu ştiu unde,tot de prin Moldova.Şi încep a povesti cu patos de situaţia politică,de tinerii care nu mai fac nimic.Şi aflu din conversaţia lor că unu a lucrat în marină chemat cică de cei de la securitate, altu e ceferist şil-a prins revoluţia în Liban şi în momentu ăla locu în care stăteau a fost înconjurat de militari că se zvonise că la revoluţie participaseră şi terorişti libanezi şi tot felul de poveşti spuse cu patos şi ton pe măsură.
Nu am reţinut exact cum a ajuns domnu care a strănutat să spună de un prieten de al lui care a inventat un reactor care transformă apa în gaz şi cum dacă această invenţie va fi omologată s-ar rezolva ieftin şi ecologic problema iluminării publice şi a locuinţelor, problema încălzirii şi altele.
Toată lumea a fost entuziasmată.
- Bine şi acest domn este păzit?întreabă cel care lucrase în marină.Că, dacă află ăştia îl împuşcă aşa cum au făcut şi cu americanu ăla.
- Desigur că este.Trei rânduri de garduri.De fiecare poartă treci numa dacă ai cartelă.
- Şi a omologat invenţia?
- A depus actele la OSIM şi aşteaptă aprobarea.
Murmure: Ce chestie domnule. Îți dai seama, dacă află americanii,da ce americanii, arabii ăia care trăiesc numa din petrol ...
Domnu cu strănutu se lansează într-o explicaţie laborioasă a procesului de transformare a apei în gaz care poate fi îmbuteliat la – 15 grade, etc şi cum până şi apa reziduală,cu fecale poate fi folosită, procese fizice şi chimie. Dom’le, omu ăsta a revoluţionat fizica! Au venit de la Măgurele şi au zis că ce a inventat el reinventează fizica. Şi de fuziunea la rece se ştia domnule de acum 200 de ani, păi Jules Verne nu a scris el aia cu căpitanu Nemo? Şi tot reactoru ăsta este de dimensiunile unei unităţi de calculator.
Are o singură piesă care trebuie înlocuită la 6 luni. Toţi ceilalţi ascultă admirativ şi cu o mimică ce exprima o satifacţie maximă- Uite domle, ce însemnă să ai cap!
Domnu care venea tot din Moldova îi cere număru de telefon că vroia şi el un asemenea reactor. I-l dă şi precizează că are un hotel la ieşire din Bacău şi că a venit la capitală să îşi ia jeep-ul de la reprezentanţă, etc.
Sună telefonul .
- Da, domnu senator. Sunt în drum spre Bucureşti..Aaaa,daaa a trimis actele, deja se tutuieşte cu nuş ce domn mare de la OSIM, etc.
Termină convorbirea, cineva îl întreabă cât ar costa o asemenea minune.
- 2000 de ron vine răspunsu promt.
Tăcere gânditoare.
Cum se apropia Gara de Nord am ieşit mulţumindu- i:D în gând pentru frumoasa poveste de dimineaţă .
Unde naiba o fi răcit? Că dacă nu strănuta, dormeam şi eu liniştită.

2 comentarii:

  1. Bag sama ca cele mai minunate povesti se afla-n tren :))noroc cu stranutu... Slogan: "Cu CFR, totul este posibil!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai mult decat adevarat. Imi tot promit sa iau reportofonu cu mine diminetile :D

    RăspundețiȘtergere